Tuesday 25 August 2009

Juadah apa utk berbuka nanti...













































Saja nak bakar kengkawan time posa ni.



Apa juadah kegemaran korang time berbuka. Kalu nak pekena Nasi Kerabu, meh lah dtg umah aku. Kat Johor dengar kata ada Air Kathira ? Sapa pernah try, best ke ?

Apa petua kalu nak pergi Pasar Ramadan supaya kita taklah balik dengan juadah sampai tak cukup tangan nak pegang... :))





Selamat berbuka.





~redzuan

20 comments:

  1. nko ni wan....ni le posting pertama nko,.. aku ingat posting nko slope repair ke, soft ground treatment ke, double track ke,... rupa-rupanya menu berbuka puasa,.. sabar....air katira sedap wan, aku memang selalu beli... klu nak,.. jom le turun jb setakat air katira aku boleh belanja....

    ReplyDelete
  2. paling sedap dan paling famous air katira di JB ialah air katira "abu bakar"

    ReplyDelete
  3. aik... makin lama makin besar pulak menu ni... dugaan.....

    ReplyDelete
  4. Ya Tuan Izzat dugaaann tu heh-heh. Boring la asyik cerita pasal kerja, sekali-sekali nak unwind jugak cerita bab-bab lain, amacam menggoda tak gambor kat atas tu :) (Errr... ni tak termasuk dlm bab menjaga pandangan mata semasa berpuasa kan :))

    ReplyDelete
  5. Wan- kalo ko pegi pasar ramadan x nak balik bawak maknan penuh tangan ko tu sonang je...Cam nie petuanye.. Ko pegi jgn bawak duit le! HEEE..

    ReplyDelete
  6. sungguh menyelerakan la ..

    ReplyDelete
  7. nko jangan pula masukan gambo yang mengoda pandangan mata pulak wan,...

    ReplyDelete
  8. Izzat - Air Katira tu campuran apa menda dia masukkan dlm air tu ? Species baru ke ni, sbb masa kat UTM dulu tak pernah dengo pulak aku. Nko gi Pasar Ramadan tu tengok juadah aja tau,.. pandangan mata tu kena jaga - jgn melilau dok kenyit mata kat anak dara, nanti hangus pahala ko satu hari posa.

    Jijah- kalu tak bawak duit serupa jamu mata aja lah. Nanti balik umah termimpi-mimpi pulak :)

    ReplyDelete
  9. resipi2 ni aku tak faham sangat le wan,....yg aku faham makan/minum je,... klu tak silap aku dia masukan biji selasih, susu cair, agar2,.bla,.bla,...tapi memang sedap, semalam aku beli 3 bungkus air katira "abu bakar"....peh nikmatnya...

    tu yg aku terpaksa pakai cermin mata hitam, siap ngan penutup mulut,..mencegah 2 pekara, pandangan mata & H1N1...

    ReplyDelete
  10. Salam...semalam ptg aku ada mood nak tulis...dah tulis resepi air katira tetiba bila posting..takde...leceh..malas nak ulang

    Pastu tulis lagik skali pasal dah dapat contact Yati Embong & aktiviti dia skrag...posting...pun takde... baru aku nak suka sb yati pun kluar line...ko sabotaj aku ke izatt?... :(

    ReplyDelete
  11. Lin - Kekadang memang boleh jadi gitu, aku mula-mula masuk blog ni pun cam tu jugak. Agaknya kalu mu dah mesra ngan blog ni baru senang masuk komen kot. Jgn putus asa - masukkan lah balik resepi Katira tu. TQ.

    p.s - Izzat warganegara yg baik, tak mungkin dia sabo kawan:)

    ReplyDelete
  12. Puan Ros - Lin punya resepi dia pergi tulih kat ruangan atas, sbb tu tak kuar. Apa lg, balik nanti bole try ni :)

    Lin - nko kena komen kat ruangan bawah ni, ruangan atas tu kalu boleh jgn dikomen, nanti byk sgt jadi caca-merba (mcm air lai-chee kang :) Neway, thnx for the recipe, kalu ada resipi juadah lain, rajin-rajinlah posting.

    Komen dari Lin "Wan - alaa...saja je si izat tu buat gempar...sonang jo buat air katira tu...cepat salin, sementara aku nak bagi resepi ni... heheh baru sekali dua aku buat..tapi sebenarnya ko campur je apa-apa pun ramuan sbb dia macam ABC. Kalau yang hijau tu antara ramuan-cincau, selasih, bahan2 macam buat air chi kong tu, pas tu ko siram ngan santan atau nak senang susu cair, alah cmfirm jadik la...kalau rajin dan nak sedap lagi, masa masak air tu masukkan daun pandan... Makan ngan nasi kerabu Pn Ros pun sodap ni
    Norazlin Nordin 8/26" ... selamat mencuba !

    ReplyDelete
  13. aik, wan nko dah tambah menu pulak,...kari kepala ikan tu nampaknye sedap...nak bagitau bini aku minta dia masakan kari kepala ikan pulak, dia masak mesti sedap,...

    lin, yati keje kat mana sekarang, yang aku tau dulu dia keje ngan developer, kedian ngan kontraktor,......
    lin, posting nko tak masuk tu adalah dugaan bulan puasa, nko kena sabar....

    ReplyDelete
  14. Izzat - saja tambah menu, nak bakor nko lagi. Nak buat kari kepala ikan tu cuci baik-baik ya takut tersangkut mata kailnya :)

    Tok guru aku pesan jgn amalkan makan kepala ikan, nanti nak menghafal lembab sikit. Tapi apakan dayo... godaannya out of control ! :)

    ReplyDelete
  15. Lin- betul ke Yati dah bukak tadika? Lama dah tak berhubung ngan Yati.Aku pun x percaya Yati pandai bab jahit2 nie!! Huyoo..dah jadi perempuan melayu terakhir gitu!
    Cite tang jahit nie plak, ntah bila le nak start potong kain nak buat baju raye anak aku nie! Cian dorang asyik dok tanya baju depa dah jahit ke belum..Ari tu aku beli kain dorang dok komplen tak lawa! Tu yg jadi x de mood nak jahit. Ishh..budak zaman skg nie gitu lee tak mcm awak dulu. Apa yg mak boli terimo seadonye...

    Wan- aku pun suka sgt mkn tang kepala ikan tu! kalo dpt abis lunyai ku kerjakan...X kisah lee org ckp jadi lombab ke, apa ke yg pasti dpt jugak aku masuk U. Nasib baik le anak2 aku tak minat kepalo ikan. Kalo tidak mesti berebut ngan anak! Hee...

    ReplyDelete
  16. boli je yang doh siap kat kodai tu jijah, abih cito.

    ReplyDelete
  17. Wan->Ek eleh, apsal lak aku tak boleh komen kat atas tu? aku ikut je arahan dia, dia kata "No one has left a comment yet.Be the first!" aku komen je la... (malu seh,den silap ruponyo).

    Jijah & Izat - haah, si yati tu kan, warisan wanita melayu jelita terakhir. Yg aku kata dia jd proposed engineer tu kat Gerbang Perdana 3 1/2 tahun lepas. Pas tu kebetulan da takde keje sgt, mcm mana ntah dia tlg kwn dia survey nk buka tadika...da dapat tempat, tup2 kwn dia tak jadi lak..so org tu offer dia jd franchaisee. Tu yang dia buka tadika kat Taman Scientex, Pasir Gudang. Macam tak caya je ek... Mesti Ayu ayu gitu..

    Jijah- Bagusnyaaa ko ni. memang satu lagi wanita ayu warisan melayu terakhir...ko jahit baju anak2 ko sendiri? Kagum aku. Pas aku blajar dari ann (Sai'dah) buat baju lepas grad diploma dulu, aku tak pernah terpikir nak buat baju sendiri. Rasa nak patah pinggang nak menyiapkan sepasang. yati embong tu bukan jahit baju, tapi jahit labuci & manik kasi baju tu nampak glamer & lip lap.... bior tak basuh pun nampak bergaya... Ros... ko jgn senyum2 dgn statement ni eh...

    Ros -> Lupa lak..kat air katira tu ko buat skit agar2 pelbagai warna, pas tu potong2. Then campur semua supaya dia jadi menarik. Air ni memang utk org bermata 'rambang'dan ala2 'kasanova' - suka yang menarik dan cantik2 aja ya!!

    Nanti aku contact yati suh dia masuk sini. Tadi juga aku cntact Salina, tapi tak jawap lak...

    ReplyDelete
  18. Aku tengok nasi kerabu tu menyelerakannnn... mengiurkannn.... mana nak dapat nasi kerabu nnniiiii......
    Satu lagi pukul berapa mula buka kedaiiii?
    ha ha ha...

    ReplyDelete
  19. Lin - tima kasih bagi resepi tu, tak tau la apa jadi bila buat sebab tak pernah try Katira yg sebenar :)

    Madi - apa susoh, mu suroh la ore ghumoh mu buak, hah nanti nok namboh budu chap ketereh pun buleh.

    Sapa pernah try Murtabak Raja (baru upload gambarnya kat atas) - dengar cerita tebal gila dan best bangat. Apa kuahnya ?

    Ari tu try Murtabak Arab kat USJ8, punyalah besau. Small size dia = kertas A4. Sib baik tak ode king size :)

    ReplyDelete